Miron bv
Image default
Bedrijven

Begin met het schrijven uw eigen SOP deel 2

Optimalisatie van de structuur op uw werkvloer en productieprocessen op een bepaalde manier uitvoeren kan leiden tot maximale efficiëntie. Door dit goed aan te pakken kan er meer tijd worden gestoken in de optimalisatie van het productrealisatieproces en de bijbehorende efficiëntie. Een SOP kan buiten deze kenmerken nog meer behalen. Zo kan een standaard operating procedure zorgen voor het behalen van doelen en kan het behalen van een ISO certificaat makkelijker worden behaald. Structuur is belangrijk bij iedere organisatie. In deze blog gaan we je meer vertellen over het opmaken van een SOP.

Een SOP Schrijven

Het tweede deel van de SOP bestaat uit de 5 overige stappen. Hieronder worden deze per stap uitgelegd.

Stap 3: Input van werknemers is belangrijk

Een van de belangrijkste stappen om dit document op te stellen is het vragen om meningen en ideeën van uw werknemers. Uw werknemers zullen de standaard operating procedure bij gaan houden en het is daarom belangrijk dat zij precies begrijpen wat er in de SOP staat. Vragen om feedback van dit team is daarom een belangrijk onderdeel dat uitgevoerd dient te worden.
Stap 4: De reikwijdte definiëren

Het kan gebeuren dat de SOP waar u aan werkt afhankelijk is van andere teams, SOP’s of afdelingen om succesvol te worden afgerond. Het is belangrijk om zelf te bepalen of het voldoende is om zelf naar deze andere procedures te verwijzen of dat u ze moet toevoegen aan het huidige standaardducment voor deze operationele procedures.

Stap 5: De doelgroep van de SOP
Bij een SOP opstellen is het belangrijk om rekening te houden met de doelgroep en de voorkennis die zij hebben opgedaan. Schrijf daarom in een taal die goed voor hen te begrijpen is.

Stap 6: De standaard operating procedure schrijven
Start met een concept van het SOP en houdt er rekening mee dat onderstaande elementen hierin worden meegenomen:

– de specifieke procedures beschrijven
– opstellen van een titelpagina
– inhoudsopgave

Stap 7: Bekijken, bewerken, testen en herhalen
Zorg ervoor dat de opgemaakte standaard operating procedure iedere 6 tot 12 maanden wordt gecontroleerd. Zo kan er bepaald worden waar de procedure nog verbeterd moet worden en waar je eventuele wijzigingen in de huidige procedure kan weergeven.

https://ezfactory.nl/standard-operating-procedure/