Golfplaten kun je gebruiken als dakbedekking. Dit is vooral geschikt voor tuinhuisjes, garages en carports en veranda’s. Denk je erover om een golfplaten dak te maken of je golfplaten dak te vervangen? Golfplaten zijn erg handig omdat ze weinig wegen en daarom makkelijk aangebracht kunnen worden.
Golfplaten zijn wellicht de meest bekende soort dakplaten op schuine daken. Ze hebben dan ook de volgende aantal voordelen:
Golfplaten dak maken: 7 stappenplan Om te beginnen moet je het materiaal kiezen. Meet van te voren op hoeveel golfplaten je nodig hebt. Je kunt golfplaten in de volgende materialen kopen:
Kies een soort dat goed bij je past. Laat je hier eventueel over adviseren. Koop daarnaast golfplaatnagels of golfplaatschroeven. Vergeet ook afdichtband en houten latten niet. Berg de golfplaten op een veilige manier op. Zet ze horizontaal neer op – het liefst een vlakke en droge ondergrond. De golfplaten moeten beschermd zijn tegen wind en water. Ze mogen niet blootgesteld worden aan direct zonlicht.
Stap 1: Een draagconstructie maken Voor een stevige constructie moet de ondersteuning van de golfplaten goed zijn. Deze kan je maken vaak houten balken. Je kunt deze draagconstructie bijvoorbeeld maken van Lariks of Douglas hout. Hardhout is iets duurder, maar zorgt wel voor een langere levensduur van de draagconstructie.
De afstand tussen de balken is afhankelijk van de hellingshoek van het dak en het materiaal van de golfplaat. Dit zie je in onderstaande tabel.
Materiaal Hellingshoek ⁰ Afstand Kunstof maximaal 15⁰ 75 cm Bitumen maximaal 15⁰ 45 cm
Voor een goede waterafvoer is het belangrijk dat de minimale hellingshoek boven de 10 graden zit. Dit betekent dat het dak een afschot van 17 centimeter per meter heeft.
Stap 2: Benodigd aantal golfplaten berekenen Je gaat nu berekenen hoeveel golfplaten je nodig hebt. Houd rekening met de overlap van de golfplaten. De platen komen in de breedte en lengte over elkaar te liggen. Om te bepalen hoeveel golfplaten je nodig hebt, moet je eerst de breedte van het dak opmeten.
Stap 3: Bepaal de windrichting De windrichting is enorm belangrijk. Je wilt voorkomen dat de golfplaten op een manier worden gelegd, waarbij de wind op de verkeerde manier onder de golfplaten ligt. Wanneer de wind van rechts komt, plaats je de platen van links naar rechts en visa versa. Door rekening met de wind te houden, voorkom je lekkages en zal de levensduur van je golfplatendak toenemen.
Stap 4: Beginnen met de eerste golfplaat Je weet door stap 3 aan welke kant je moet beginnen. Je plaatst de eerste golfplaats links- of rechtsonder. Je zorgt ervoor dat de plaat aan de zijkant en de onderkant een aantal centimeters uitsteekt. Zo kan het water nooit op de constructie komen. Let erop dat de zijde met de UV-bestendige laag aan de buitenkant ligt. Bevestig daarna de golfplaatbouten.
Wanneer de plaat recht ligt, kun je door iedere golf een gat boren en een bout bevestigingen. Plaats de bout altijd door de top van de golf. Je gebruikt de ringen en doppen van de bouten om de platen waterdicht te maken
Stap 5: De volgende golfplaten bevestigen Je gaat nu de volgende golfplaten op het dak bevestigingen. Wanneer het dak uit één laag bestaat, werk je van links naar rechts. Je legt vervolgens steeds een golfplaats ernaast.
Wanneer het dak uit meerdere lagen bestaat en er dus meerdere golfplaten boven elkaar komen te liggen, werk je van onder naar boven. Je zorgt bij het plaatsen van de bovenste golfplaat steeds voor een overlap van zo’n 15 centimeter op de golfplaat daaronder.
Stap 6: De laatste golfplaat op maat zagen Je moet de laatste golfplaat en de bovenste golfplaat waarschijnlijk zagen om deze passend te maken. Je kunt hier het beste een fijne handzaag of elektrische zaag voor gebruiken. De laatste golfplaat moet uit minimaal drie golven bestaan. Dit is om de stabiliteit van het afdak te waarborgen. Leg de gezaagde kant van de bovenste plaat aan de bovenkant.
Stap 7: Afstandhouders en schuimprofielen plaatsen Je kunt afstandhouders gebruiken om te voorkomen dat de golfplaten vervormen. Afstandhouders worden onder de golven van een golfplaat geplaatst. Je maakt deze afstandhouders vast met een schroef.
Schuimprofielen, ook wel schuif afdichtingen genoemd, worden gebruikt om golfplaten af te dichten. Ze zijn gemakkelijk onder de golfplaten te schuiven. Ze houden ook ongedierte buiten en zorgen voor betere isolatie.
Golfplaten dak vervangen Je moet in een aantal situaties een golfplaten dak vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage, waarbij er vocht via de golfplaten daken naar binnenkomt.
Als je golfplaten dak meer dan 28 jaar oud is, bestaat er een grote kans dat er asbest in je dak zit. Heb je een golfplaten dak met asbest, dan is het belangrijk dat je het dak vervangt of verwijderd.
Je kunt je golfplaten dak laten vervangen door een deskundige dakdekker. De beste dakdekkers bij jou in de buurt vind je met de MyGo Matchmaker
|
