Miron bv
Image default
Vervoer en transport

Wat is spoedtransport?

Wat is spoedtransport?

Dringend vervoer, meestal spoedtransport genoemd, bestaat erin een pakket binnen enkele uren na het laden overal ter wereld af te leveren.

Dringend vervoer omvat het vervoer van brieven en pakketten van enkele grammen tot meerdere tonnen, zowel in Frankrijk als daarbuiten. De verste bestemmingen worden per luchtpost bereikt, en alle brieven die slechts binnen enkele uren worden bezorgd, worden als dringend vervoer beschouwd. Wat een echt verschil maakt, is hoe de leveringstermijnen contractueel worden vastgelegd, wat leidt tot een prijs waarin vaak een verzekeringspremie is begrepen.

Opties voor dringend vervoer bieden verschillende serviceniveaus: levering op een halve dag, soms zelfs binnen het uur, enz. Voor verre bestemmingen wordt vaak de volgende dag geleverd. Voor uiterst dringend vervoer, zoals orgaantransport, bestaan er gespecialiseerde dienstverleners. Het verschil tussen spoedvervoer en een koeriersdienst is vrij subtiel. In de hoofden van veel bedrijven worden postdiensten die een levering vóór 12 uur de volgende dag garanderen (in Frankrijk en Europa) beschouwd als dringend vervoer. Natuurlijk hangt alles af van het vervoerde artikel, de laad- en losplaats en de prijs.

Bijzonderheden van het spoedtransport

Het spoedtransport omvat de volgende diensten, voor een snellere afhandeling in het algemeen:

  • Ophaling en levering gebeuren rechtstreeks bij de afzender en de ontvanger;
  • De levering gebeurt meestal vóór de middag, indien het pakket of de brief de vorige avond werd afgehaald;
  • De vervoerder is belast met alle administratieve en douaneformaliteiten;
  • Het pakket wordt gedurende het gehele vervoerstraject getraceerd;
  • De vervoerder vermijdt breuken in bulk om de leveringstermijnen te verkorten;
  • Alle soorten transportmiddelen worden bestudeerd, met name gemotoriseerde tweewielers, om de levering over de laatste kilometers te garanderen;
  • De logistiek medewerker is belast met het beheer van het gehele back-office gedeelte, om te voorkomen dat de afzender tijd verliest.

Voorbeelden en praktische toepassingen

Is spoedtransport te gewoon geworden? Het lijkt erop dat de infra strijd in Europa spoedtransport tot iets heel gewoons heeft gemaakt. Snelle leveringen beantwoorden aan de verwachtingen van de eindklant en versterken de loyaliteit. Dit vergroot het marktaandeel van de logistiek verantwoordelijken. De enige vereisten zijn dat de dienst betrouwbaar is en in verhouding staat tot de prijs – die vaak hoger is door het uitzonderlijke karakter van de levering en de benodigde personele en materiële middelen. Dit alles leidt tot een service die werkelijk veel sneller is dan “standaard”-leveringen.

Eenvoudige verzendingsprocedures

Op spoedtransport bedrijven wordt vaak een beroep gedaan vanwege het gemak waarmee zij de verzending afhandelen. Klanten hoeven zich nergens heen te begeven, er zijn geen douaneprocedures voor leveringen naar het buitenland, enz. Het enige wat zij hoeven te doen is de kenmerken van het te vervoeren pakket op te sommen en het verplichte tijdstip van aflevering te noteren. De afzender kan de gemaakte offerte willen goedkeuren. Op die manier weet hij dat zijn pakket bij de ontvanger is aangekomen. Deze laatste zal op de hoogte worden gebracht van elke stap in het transportproces.

https://cargomatcher.nl/typen-transport/spoedtransport/