Miron bv
Image default
Vervoer en transport

Aanhanger kopen? Wat heb je naast de aanhanger nog meer nodig?

Ben je van plan om binnenkort een aanhanger aan te schaffen, en heb je eigenlijk geen idee wat daar allemaal bij komt kijken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Er wordt door mensen gedacht dat een aanhanger op zich zelf kopen genoeg is, maar er zijn meer onderdelen die je moet aanschaffen om een aanhanger te mogen gebruiken. Deze onderdelen zijn verder in dit artikel benoemd, en worden daar ook toegelicht.

Verlichting

De juiste verlichting hebben voor de aanhanger of aanhangwagen is erg belangrijk. Dit is voor de veiligheid voor jouw als bestuurder, maar ook voor de rest van het verkeer. Ook moet je aan bepaalde wettelijke verplichtingen voldoen bij de lichten. Bij het kopen van een aanhangwagen is het dus belangrijk om de lampen goed te controleren. Ook is het handig om bescherming aan te schaffen voor de achter lampen. Deze bescherming is makkelijk te plaatsen, en zo voorkom je schade door verhuizen of rijden, en kan je langer doen met de lampen.

Oplooprem

Een oplooprem is erg belangrijk voor het gebruik van een aanhanger. Als een auto remt of vertraagd dan wil de aanhanger vaak doordrukken. Om dit te voorkomen is de oplooprem in de wereld gebracht. Ook bij het achteruitrijden is een oplooprem van een aanhangwagen belangrijk. Dezelfde werking neemt namelijk plaats als bij het remmen. Verder is het ook handig als je in heuvelachtig gebied woont. Door de hellingen is het belangrijk om te zorgen voor een goede oplooprem. Deze rem moet je regelmatig controleren.

Neuswiel

Een neuswiel is ook een onderdeel dat zorgt voor gemak en kan erg belangrijk zijn. Een neuswiel is vooral bedoeld voor het loskoppelen en het aankoppelen van de aanhanger. Als je geen of een slecht neuswiel heeft, dan moet je veel energie en kracht bij elkaar verzamelen om te kunnen koppelen. Ook een neuswiel belangrijk voor het makkelijk wegzetten van de aanhanger. Als je veel moet manoeuvreren is het wel zo fijn om dit neuswiel te hebben.

Aanhangernet

In de wet en dus in de regels staat dat de spullen in de aanhangwagen goed vast moeten  staan, en niet uit de bak mogen vallen. Je kunt hier hele hoge boetes mee krijgen als dit wel gebeurt. Voor grote meubels zijn spanbanden genoeg, maar voor kleine spullen of voor bijvoorbeeld tuinafval is het belangrijk om een aanhangernet aan te schaffen. Deze zijn makkelijk in gebruik, en kan je makkelijk vastmaken aan de zijkanten van de aanhanger. Je kan grofmazige en fijnmazige aanhangernetten krijgen. Een grofmazig net is bedoeld voor grote spullen en een fijnmazig aanhangernet is bedoeld voor afval, zoals bouwafval en tuinafval.

Disselbak

Een disselbak wordt ook gezien als een ideaal onderdeel om toe te voegen aan de aanhanger. Met deze bak creëer je meer opbergruimte, en kan je belangrijke spullen goed opbergen. Ook is het mogelijk om deze bakken met een slot dicht te maken. Zo kan je ook diefstal voorkomen.

Reserveonderdelen

Verder is het ook handig om bepaalde onderdelen dubbel te hebben. Onderdelen kunnen kapot gaan en dan is het belangrijk om die te vervangen. Je kunt natuurlijk steeds nieuwe kopen, maar als je net voor het rijden pas achter komt, is het wel zo fijn om een reserve onderdeel te hebben.