Miron bv
Image default
Groothandel

De definitie van een actuator

Het is goed mogelijk dat u tijdens uw werkende leven wel eens gebruik hebt gemaakt van een actuator. Dit apparaat maakt namelijk onderdeel uit van diverse systemen en apparaten. Actuators staan ook wel bekend als hefcilinders. Van welk apparaat ze ook onderdeel uitmaken, in brede zin kunnen ze allen gedefinieerd worden als een apparaat dat een handeling uitvoert. Vaak worden actuatoren vergeleken met sensoren, maar dit is niet helemaal correct. Waar een sensor waarneemt, zal het zelf nooit handelingen uitvoeren. De sensor is juist bedoeld om info te verzamelen, wat vervolgens doorgegeven wordt. De actuator zelf is juist het onderdeel dat deze info interpreteert en vervolgens hierop gebaseerd een handeling uitvoert. Dit onderdeel is dus echt bedoeld voor het uitvoeren van handelingen.

Hoe werkt een actuator precies?

Alhoewel er varianten zijn die geautomatiseerd aan de slag kunnen gaan, zijn er ook genoeg van deze apparaten die u geheel zelf kunt aansturen. Wat geprefereerd wordt zal afhankelijk zijn van de toepassing. Soms is het handiger als een actuator de boel zelf kan uitvoeren, andere keren is het juist fijner als u de controle houdt. Welke handeling wordt uitgevoerd, zal ook afhankelijk zijn van de toepassing. Soms wordt iets afgesloten, andere keren gaat er ergens een lamp branden en bij weer andere toepassingen zal een lift in beweging worden gebracht. Deze bewegingen zijn exact, een hefcilinder (een synoniem voor dit apparaat) weet precies wat het moet doen.

Andere voordelen van een actuator

Een hefcilinder gaat met nog meer voordelen gepaard. Afhankelijk van de webshop waarbij u dit apparaat bestelt, worden onderdelen zoals slipkoppelingbeveiliging en handbediening meegeleverd. Dit is in ieder geval wel het geval bij A&A Motion and Control, een van de bekendste webshops op dit vlak en dé specialist op dit gebied. Deze apparaten zijn eenvoudig toe te passen en simpel te onderhouden.

https://aamotionandcontrol.nl/