Mironbv
Hobby en vrije tijd

Benodigheden om te dammen

Als je een potje wilt dammen, heb je een aantal dingen nodig. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe het precies werkt. Gelukkig is het makkelijk te leren en de mogelijkheden van het spel zijn eindeloos. Wat heb je nodig voor een potje?

Het bord

Dammen is een van de oudste bordspellen die er is. Voordat je wilt dammen heb je allereerst een dambord nodig hebt. Een dambord bestaat altijd uit 64 velden. Deze velden kunnen 35 millimeter of 45 millimeter per veld zijn. In de competitie worden er vaak borden met velden van 45 millimeter gebruikt. Een dambord is vaak gemaakt van hout. Hierdoor is het bord stevig en kan het tegen een stootje. De afwerking kan mat of zijdeglans zijn. Hoe fijner en gladder de afwerking, hoe langer het bord mooi blijft. Echter, is de prijs van deze luxere damborden er vaak ook naar. Een dambord kopen kun je bij een spellen speciaalzaak of online. Een dambord wordt makkelijk verward met een schaakbord. Het verschil kun je herkennen aan het aantal velden op het bord. De internationale dambord kent 100 velden en het schaakbord telt 64 velden, dit kan echter ook afwijken.

De stenen

Naast het dambord heb je ook damstenen nodig waar je het spel mee kunt spelen. Damstenen kun je apart of in combinatie met een dambord kopen. Voor de verschillende soorten damborden zijn er passende stenen beschikbaar. Voor het bord dat velden heeft van 45 millimeter worden er stenen van 30 – 36 millimeter geadviseerd. Een bord met velden van 35 millimeter kan belegd worden met 27 – 32 millimeter damschijven.

In Thailand gebruikt men vaak twee bierdopjes als damschijven. De ene speler legt zijn dopjes op de kop en de andere speler legt ze naar boven. Je kunt natuurlijk ook twee verschillende kleuren dopjes gebruiken.

Hoe speel je dammen?

Dammen is een populair bordspel onder jong en oud! Het spel kan met twee personen gespeeld worden. Iedere speler heeft 20 stenen. De eerste speler gebruikt de witte stenen en de tweede speler gebruikt de zwarte stenen. Kies vervolgens welke speler begint. Om de beurt verzet je een steen schuin naar voren. De plek waar je de steen naar toe zet, moet leeg zijn. Je kunt een steen slaan als er een steen van jouw tegenstander naast een van jouw stenen staat. Dit kan in alle vier de richtingen. Je verplaatst jouw steen over de steen van de tegenstander. Eigenlijk zet je twee stappen in één keer. Als je kúnt slaan, dan moet je slaan. Deze zet gaat voor een ‘normale’ zet. Probeer vervolgens alle damstenen van de tegenstander op deze manier van het bord te spelen. Als je alle stenen gewonnen hebt, ben je de winnaar van het spel. Op deze manier kun je een plezierig potje dammen spelen.

 

https://www.raindroptime.com/checkers-and-draughts/checkers-material/checkerboard.html