Miron bv
Image default
Energie

Alles over het aansluiten van een Perilex-stekker

Ga je grootschalige huishoudelijke apparatuur zoals een airco of een oven voor in huis aanschaffen, dan heb je een perilex stekker nodig. Dat komt omdat zware huishoudelijke apparaten meer stroom verbruiken dan het gemiddelde apparaat. Namelijk 6000 watt. Normaal gesproken heeft normale apparatuur niet meer dan 3600 watt aan vermogen nodig. En als een apparaat niet van de benodigde stroom wordt voorzien, zal het niet goed functioneren, vandaar de noodzaak van een perilex-stekker. Een perilex wordt ook wel een driefasig spanningsstekkersysteem genoemd en is ontworpen in het jaar 1960. Het wordt nu echter zo populair omdat er behoefte is aan meer stroomvoorziening. Een stopcontact van perilex aansluiten is echter moeilijker dan u denkt. Als je geen 3-fasen groepenkast hebt, zul je deze ook moeten laten aansluiten. Daarnaast zal er ook een wandcontactdoos geplaatst moeten worden. Als u deze niet hebt, moet u dat ook doen voordat u een perilex-stekker aansluit.

Perilex aansluiten op de meterkast

Het aansluiten van een perilex kan voor u erg ingewikkeld zijn als u geen ervaring heeft met elektriciteit. Voordat de verbinding zelfs maar begint, moet de groepsbox worden gecontroleerd of deze een groep heeft om mee te verbinden. Indien dit niet het geval is, dienen ook een aantal diensten in de meterkast te worden verricht. Daarnaast zal er ook een wandcontactdoos moeten worden aangesloten, die vanaf het punt waar het stopcontact zich bevindt naar de groep moet worden geleid. Dit alles is nodig voor huishoudelijke apparatuur die veel stroom verbruikt. Als dat niet gebeurt, bijvoorbeeld wanneer je een sauna aansluit op een standaard eindgroep, zal de sauna niet goed werken.

2-fasige en 3-fasige perilex-verbindingen

Of u een 2-fase of een 3-fase aansluiting nodig heeft, hangt af van uw voorkeur en vereisten. Wil je bijvoorbeeld een dubbele oven met gaskookplaat aanschaffen, dan heb je een 2-fase aansluiting nodig. Voor het geval dat u dit wilt, worden in de meterkast 2 aparte fasen met elkaar verbonden. Dit gebeurt met een machine.Vervolgens moet de kabel naar de plaats worden getrokken waar de kachel staat. Dit gebeurt achter de muren zodat het niet zichtbaar is en gewoon netjes blijft. Bij het aansluiten van een perilex-stekker in een fornuis moeten fase, nul en aarde exact overeenkomen. Of u een 2 of 3 fase perilex aansluiting nodig heeft, hangt uitsluitend af van uw behoefte en voorkeuren.