Miron bv
Image default
Bedrijven

Het levenstestament, een bijzonder document

We zijn allemaal vooral opgegroeid met kennis over het zogenaamde testament. Eén van de belangrijkste zaken die we weten over dit document is uiteraard dat ze pas boven komt drijven op het ogenblik dat de persoon waarvoor ze werd opgesteld is komen te overlijden. Tegenwoordig bestaat er echter ook zoiets als een levenstestament. Voor alle duidelijkheid, in dit document wordt er niet gesproken over een eventuele erfenis. Zaken die wel worden besproken in dit document zijn relevant en zeer belangrijk tijdens het leven van de persoon in kwestie. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat een levenstestament nu exact is en waarom ze precies zo interessant is? Dan zal de informatie die je op deze pagina aantreft daar verandering in brengen.

Wat maakt een levenstestament zo belangrijk?

Het laten opstellen van een testament kan belangrijk zijn, maar het laten opmaken van een levenstestament kan zo mogelijk nog belangrijker zijn. In dit document zal namelijk heel wat waardevolle informatie komen te staan die van pas kan komen wanneer je bijvoorbeeld later mentaal niet helemaal meer in staat bent om je financiële en zakelijke belangen te behartigen. Door het laten opstellen van een levenstestament stel je onder meer een vertrouwenspersoon aan welke zal worden herkend door de bank. Dit alleen al kan in de praktijk echt bijzonder belangrijk zijn.

Welke informatie moet je op voorhand verzamelen?

Het is zeker de moeite waard om voor je bezoek aan de notaris even het één en ander alvast even voor jezelf op een rijtje te zetten. Eén van de zaken waar je zeker over zal willen nadenken heeft te maken met de persoon die je gaat aanstellen als vertrouwenspersoon. Dit is een zeer belangrijke vraag waar je goed over zal willen nadenken. Wees jezelf er van bewust dat deze persoon niet alleen bepaalde belangrijke beslissingen voor jou zal moeten nemen, maar dat hij of zij ook jouw financiële belangen zal behartigen. Verder is het ook altijd de moeite waard om even na te denken over bepaalde medische kwesties zoals reanimatie. Ook eventuele (extra) persoonlijke wensen kan je laten opnemen in het levenstestament zodat er daar geen discussie of twijfel meer over bestaat.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Het spreekt voor zich dat het opstellen van een levenstestament niet gratis gebeurt. Sterker nog, in de praktijk kan er worden vastgesteld dat een notaris hier best de nodige tijd en energie in dient te investeren. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde kostprijs van een dergelijk document ergens is gelegen rond de 500 euro inclusief BTW. Dat lijkt een behoorlijk pittige prijs, maar dat is het eigenlijk niet. Althans, het belang van het document zorgt ervoor dat deze prijs eigenlijk niet echt relevant is. Je zal dan ook in de praktijk altijd met zekerheid kunnen vaststellen dat je op een bepaald ogenblik in je leven blij zal zijn dat je kan rekenen op het bestaan van de inhoud van het levenstestament. Laat je dus niet afschrikken door de prijs, want daarvoor is dit document eigenlijk echt veel te belangrijk.