Miron bv
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen de meterkast en groepenkast

Een groepenkast is de nieuwe versie van de stoppenkast, een stoppenkast is namelijk al erg oud. De groepenkast bevindt zich in de meterkast, dit is dan ook het verschil hiertussen. De groepenkast doet eigenlijk het werk en is geplaatst in de meterkast, in de meterkast komen alle aansluitingen samen. Zo zitten de aansluitingen van het water, gas en elektriciteit. 

Wat doet een groepenkast

In een groepenkast wordt alle elektra voor een gebouw geregeld, deze moet dan dus ook goed zijn. Wanneer er een fout in de groepenkast zit gaat er waarschijnlijk ook veel fout met de elektra, denk aan stroomstoring of kortsluiting. Het is dus belangrijk dat de meterkast van goede kwaliteit is, het voorkomt namelijk ook gevaarlijke situaties. De groepenkasten van nu zijn veel efficiënter dan de stoppenkasten van vroeger. Wanneer er vroeger namelijk een stop omsloeg moest deze gelijk vervangen worden, tegenwoordig is het een kwestie van een schakelaar omzetten. 

Groepenkast vervangen

Wanneer een groepenkast niet meer goed werkt is het nodig om deze te vervangen, anders ga je namelijk veel problemen krijgen met de elektra. Een groepenkast werkt niet meer goed als deze is verouderd, hij kan dan namelijk minder spanning verdragen dan gevraagd wordt. Wanneer je dan toch te veel spanning vraagt slaat er een groep om. Ook kan het zijn dat je niet genoeg groepen hebt in huis, dan is het de zaak om nieuwe groepen toe te voegen. Een groep zorgt ervoor dat er meerdere apparaten tegelijkertijd aan kunnen staan, wel zo handig natuurlijk. Door apparaten over groepen te verspreiden kunnen er meerdere apparaten tegelijk aan staan. 

Groepenkast vervangen door een elektricien

Vaak wordt aangeraden de groepenkast te laten vervangen door een elektricien, hierdoor weet je namelijk zeker dat het goed gedaan wordt. Hierdoor krijg je dus ook veiliger elektra in huis.