Miron bv
Image default
Zorg

Incontinentie

Incontinentie kan iedereen overkomen

Incontinentie is een vervelende aandoening die te maken heeft met ongewild urineverlies. Een verkeerde aanname is echter dat het alleen ouderen overkomt. Het is waar dat het bij het verouderingsproces hoort, de spiermassa verliest zijn kracht en zo kan incontinentie ontstaan. Maar er zijn tal van (medische) oorzaken waardoor incontinentie kan ontstaan. In alle leeftijdsklassen komt het voor; van kinderen tot ouderen. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten incontinentie en is er een onderscheid tussen tijdelijke en langdurige incontinentie. Kortom, het is de moeite waard om er wat meer over te weten komen.

 

Wat is incontinentie

Wat is incontinentie? Wat gebeurt er precies in het lichaam waardoor er ongewenst urineverlies ontstaat? Incontinentie is een aandoening waarbij de urine niet (volledig) kan worden opgehouden. Simpel gezegd heeft incontinentie te maken met spieren die niet doen wat ze horen te doen. Daarbij draait het om de blaas en om de bekkenbodemspieren. Als de blaas zich onverwacht samenspant kan het gebeuren dat er urineverlies plaatsvindt. Als de bekkenbodemspieren zich dan ook nog eens ongewild ontspannen kan het zijn dat er een probleem van incontinentie ontstaat.

 

Urineverlies bij vrouwen

Incontinentie, ofwel urineverlies, komt vaker voor bij vrouwen. Wereldwijd is het vermoeden dat er ongeveer één op de drie vrouwen momenteel last van heeft. Het aantal vrouwen dat er dus ervaring mee heeft is veel groter. Incontinent zijn is namelijk geen ongeneeslijke aandoening. Vaak is incontinentie tijdelijk van aard. Urineverlies komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen omdat er tal aan medische oorzaken zijn die alleen bij vrouwen voorkomen. Denkt u bijvoorbeeld aan de zwangerschap. Door alle veranderingen die het lichaam doormaakt, kan het zijn dat de bekkenbodemspieren tijdelijk zwakker worden. Urineverlies is in dat geval een tijdelijke aandoening.

 

Incontinentie komt ook bij mannen voor

Dat het vaker bij vrouwen voorkomt betekent niet dat mannen het niet kunnen krijgen. Het vermoeden is dat ongeveer één op de zes mannen in de wereld momenteel last heeft van incontinentie. De meest voorkomende medische oorzaak bij mannen heeft te maken met de prostaat. Deze kan vergroot zijn bijvoorbeeld. Of er kan sprake zijn van prostaatkanker. In dat geval kan het van invloed zijn op de werking van de blaas. Ook hier is tijdelijke of langdurige incontinentie dan het gevolg.

 

Medische oorzaken van incontinentie

Naast de medische oorzaken die ‘typisch’ voor vrouwen of mannen zijn, zijn er ook algemene medische oorzaken voor urineverlies. Iedereen kan deze medische oorzaken hebben, ongeacht leeftijd of gender. Overgewicht hier een voorbeeld van. Maar ook diabetes of een blaasontsteking. Daarnaast zijn er ook onverwachte medische oorzaken. Bij een auto-ongeluk kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de bekken een trauma oplopen. Dat kan invloed hebben op de werking van de bekkenbodemspieren. Het urineverlies dat hierbij ontstaat is vaak van tijdelijke aard. Zodra het trauma van zo’n ongeluk herstelt, zal in de meeste gevallen de incontinentie ook verdwijnen.

 

Is er iets dat u eraan kan doen?

Zeker, er valt altijd iets aan te doen. Een eerste stap is het taboe doorbreken op de aandoening incontinentie. Het is niets om u voor te schamen, het kan iedereen overkomen. Kinderen, jonge moeders, mannen en ouderen; incontinentie discrimineert niet. Als het taboe doorbroken wordt, zal het voor veel mensen makkelijker zijn om mee naar de dokter te stappen. U zult merken dat het voor dokters onderdeel uitmaakt van de dagelijkse praktijk en dat ze u op medisch gebied verder kunnen helpen. Zelf kunt u, in overleg met de dokter, speciale oefeningen doen. Door de bekkenbodemspieren te trainen krijgt u de controle over uw eigen lichaam terug en wordt incontinentie al snel verleden tijd. Lukt dit niet maak dan gebruik van hulpmiddelen zoals die op Hulpmiddelonline.nl.