Miron bv
Image default
Bedrijven

Een geaard en niet geaard stopcontact, de verschillen

Dat er meerdere soorten stopcontacten zijn weten niet heel veel mensen, maar die zijn er dus wel. We hebben een geaard en niet geaard stopcontact. Een punt wat snel te herkennen is, is het uiterlijk van zo een stopcontact maar dit is echt het minst belangrijke punt. Een geaard stopcontact is namelijk vele malen veiliger dan zo een niet geaard stopcontact. 

Een bruine draad voert de stroom aan in een niet geaard stopcontact en een blauwe voert dit weer weg. Als er bij normale spanning geen extra spanning bij komt, is een niet geaarde stopcontact best veilig. Komt er meer spanning bij dan dat het aan kan, komen elektrische apparaten onder stroom te staan en kan er kortsluiting komen. Een geaard stopcontact heeft ook beide draden maar heeft een extra draad die bij extra spanning alles weg voert.

De verschillen tussen deze twee

De extra draad die een geaard stopcontact heeft maakt het grootste verschil. Een groen/gele draad die dus een geaard stopcontact heeft staat in verbinding met de meterkast en daarin staat een aardrail die weer verbinding met de grond maakt. Mocht er meer stroom zijn dan dat dit stopcontact en groepenkast aankan, dan komt de groen/gele draad in actie. Deze draad voert namelijk al die stroom weg de grond in. Waarbij een normaal stopcontact deze extra stroom op de apparaten wordt gezet, hierdoor kan er kortsluiting of brand komen.

verandering?

Heeft dit jou allemaal laten denken om te veranderen van stopcontact? begrijpelijk! Wij adviseren wel om dit te laten doen door ervaren elektriciens. Werken met elektriciteit is namelijk levensgevaarlijk. Elektricien Utrecht 24/7 heeft ervaren kracht klaar staan om u te helpen. Wij zijn 24/7 bereikbaar op 085 019 6395. en wij zijn gevestigd op Amsterdamsestraatweg 223, 3551 CC Utrecht.