Miron bv
Image default
Gezondheid

Wat zijn nou kenmerken van hyperventilatie?

Er zijn een aantal opmerkelijke kenmerken van hyperventilatie waaraan je kunt herkennen of iemand het heeft. Een daarvan is benauwdheid waarbij de persoon snel moe is na weinig inspanning, en weinig lucht krijgt. Deze persoon ademd dan ook vaak erg zwaar en je hoort een piep in de ademhaling, en ademt vaak door de mond. Weinig ruiken en geen smaak hebben is ook een teken, en wanneer iemand veel astma aanvallen heeft in een korte periode. Maar ook veel emotionele aspecten waaronder slechte concentratie en geheugenverlies, vaak verdrietig of geïrriteerd zijn. Of juist veel stress hebben waardoor de persoon angstig is en snel geëmotioneerd zonder daar echt een reden voor te hebben. 

Wat is hyperventilatie 

Hyperventilatie is eigenlijk dat je ademhaling niet onder controle hebt. Mensen die hyperventileren ademen erg zwaar terwijl ze niks hebben gedaan wat voor veel inspanning zorgt. Maar toch erg zwaar en snel ademhalen zonder alsof ze net een marathon gelopen hebben. Terwijl ze dat niet hebben gedaan, hier zijn dan ook meerdere reden voor. En kan uiteraard behandeld wordt met oefeningen en therapie, waarbij je let op je ademhaling om zo hyperventilatie te voorkomen.

Behandelingen tegen hyperventilatie 

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om hyperventilatie tegen te gaan. Om te beginnen verschillende oefeningen waarbij je probeert je ademhaling onder controle te krijgen. En de oorzaak achterhalen waardoor jij hyperventileert en kijken wat je daaraan kunt doen. Heb je veel stress dan kun je bijvoorbeeld bepaalde rustmomenten inlassen om zo minder last te krijgen van stress. Als je mindere gestrest bent ga je automatisch minder hyperventileren. En de bekendste oefening tegen hyperventilatie is de Buteyko methode. Dit is een ademhaling methode die erg veel gedaan wordt door mensen die last hebben van hyperventilatie. En heeft erg goede resultaten en veel doktoren raden hem dan ook aan te doen.