Miron bv
Image default
Bedrijven

Wat is VCA?

Als je bijvoorbeeld werkt als bouwvakker, brandweerman of vrachtwagenchauffeur heb je waarschijnlijkheid wel eens gehoord van een VCA. VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Deze lijst houden werknemers van verschillende beroepen vaak bij zich om hun werk goed te kunnen uitvoeren. Soms moet het werk namelijk uitgevoerd worden in risicovolle omgevingen. De VCA wordt dan als richtlijn gebruikt om risico’s te verkleinen. Een VCA niet wettelijk verplicht, maar toch wordt sterk aangeraden dit certificaat wel te behalen omdat het je met veel dingen kan helpen. Een VCA is nodig om te laten zien dat jij je bewust bent van de risico’s die je loopt wanneer je aan het werk bent. Het is zelfs zo dat sommige opdrachtgevers alleen met een partij in zee gaan wanneer deze VCA-gecertificeerd is.

 

VCA cursus Maastricht

Wanneer je er voor kiest om je VCA-certificaat te gaan behalen moet je een cursus volgen. Deze cursus word op verschillend plekken in Nederland aangeboden. In Limburg wordt de cursus bijvoorbeeld in Maastricht aangeboden. Schrijf je jezelf in, dan ben je 1 dag bezig met het behalen van je certificaat. Je krijgt dan als het ware een opleiding en examen op de locatie waar je de cursus volgt. Hoe gaat zo’n cursus nu precies in zijn werk en wat wordt er allemaal besproken?

De inhoud van een VCA basis cursus ziet er als volgt uit:

–          Informatie over de arbeidsomstandighedenwetgeving.

–          Aankaarten risico’s en preventie.

–          Lijst gevaarlijke stoffen, ook wel ADR genoemd.

–          Bewust maken van brand- en explosiegevaar.

–          Praten over elektriciteit

–          Bespreken verschillende machines en gereedschappen

–          Tips voor hijs- en tilwerk

–          Richtlijnen voor werken op hoogte

–          Persoonlijke beschermingsmiddelen

 

Na het leren van de theorie wordt er een lunch verzorgd voor iedere cursist. Meestal bestaat dit uit kleine hapjes als broodjes met ham en kaas.

De VCA cursus Maastricht wordt afgesloten met een examen. De kennis die je de hele dag hebt opgedaan wordt dan de proef gesteld om erachter te komen of jij het verdiend in bezit te komen van een VCA-certificaat. Veel succes met de cursus!

 

 

https://eurotransportcollege.com/maastricht-vca-cursus/