Miron bv
Image default
Bedrijven

Verlichting voor een bedrijfshal – Wat is belangrijk?

Kiezen voor de juiste en geschikte verlichting voor in je bedrijfshal is een belangrijke zaak. Je kunt als ondernemer namelijk veel voordeel halen uit de juiste verlichting. Denk hierbij aan goede zichtbaarheid, een veilige werkomgeving, fitte en gezonde werknemers en een verbeterd concentratievermogen. Kortom zijn er veel zaken die zullen verbeteren wanneer er gekozen wordt voor goede verlichting in je bedrijfshal. En verbeteringen binnen je organisatie zullen op den duur weer zorgen voor een betere productiviteit en meer omzet. Ben jij ook zo benieuwd geworden en wil je ook bedrijfshalverlichting kopen? Lees dan snel verder voor handige informatie, tips en inspiratie op het gebied van bedrijfsverlichting.

Welke soorten licht zijn er eigenlijk voor in een bedrijfshal?

Zoals we eigenlijk allemaal wel weten zijn er veel verschillende soorten verlichting verkrijgbaar voor vele verschillende toepassingen. Echter hebben de meeste mensen enkel verstand van verlichting voor in een woonhuis. Dit is ook niet vreemd aangezien de meeste van ons nooit te maken krijgen met situaties rondom de verlichting van een kantoor of bedrijfshal. Daarom is het handig om eerst de verschillende soorten lampen te behandelen en welke van deze het meest geschikt zijn voor toepassingen binnen een bedrijfshal.

Laten we eerst ingaan op de meest bekende soort namelijk de gloeilamp. Een gloeilamp bestaat uit een afgesloten ruimte, namelijk de lamp zelf, welke gevuld is met een gloeidraad. Wanneer er spanning door deze gloeidraad loopt begint deze te branden en ontstaat er licht. De reden dat een gloeidraad begint te gloeien is doordat deze een grote weerstand heeft. Spanning kan hier maar moeilijk doorheen lopen met als gevolg een stijging van de temperatuur en een ontbranding van de gloeidraad. Gloeilampen zijn de goedkoopste lampen maar jammer genoeg ook de minst zuinige.

Er gaat tijdens het proces van het ontbranden van de gloeilamp namelijk veel energie verloren in de vorm van warmte. Ook zijn gloeilampen niet heel geschikt voor toepassingen binnen de industrie door de korte levensduur en hoog verbruik. Naast de normale gloeilamp bestaat er ook nog de zogeheten halogeenlamp. Deze grotere broer van de gloeilamp is haast identiek echter is een halogeenlamp gevuld met halogeengas. Door dit halogeengas is de ontbrandingstemperatuur van de gloeidraad lager waardoor deze eerder ontbrand. Hierdoor gaat er minder energie verloren in de vorm van warmte en is de halogeenlamp dus efficiënter.

Een ander soort verlichting welke wel vaak haar toepassing vindt binnen de industrie is die in de vorm van Tl-verlichting. Tl-verlichting behoort tot de categorie fluorescentieverlichting en wordt vooral gebruikt als indirecte verlichting.  Tl-verlichting heeft een hoge lichtopbrengst en een lange levensduur waardoor deze uitermate geschikt is voor toepassingen binnen kantoorpanden of bedrijfshallen.

De laatste vorm van verlichting die vaak wordt toegepast binnen organisaties is LED verlichting.

Een LED lamp bestaat uit veel kleine diodes die moeilijk spanning doorlaten. Doordat deze diodes eigenlijk weerstanden zijn voor spanning ontbranden deze wanneer er spanning doorheen loopt.

Deze ontbranding is het licht die de LED lamp uitstraalt. Het gebruik van LED verlichting is sterk aan te raden voor toepassingen binnen kantoren of bedrijfshallen. LED verlichting is namelijk erg zuinig, heeft een hoge lichtopbrengst, een lange levensduur en is bovendien gemakkelijk te installeren of te vervangen. Het enige nadeel van LED verlichting is dat de aanschafprijs nogal hoog kan zijn. Echter staat deze vaak hoge aanschafprijs niet in verhouding met de kostenbesparingen die worden gerealiseerd door de hoge lichtopbrengst en lange levensduur.

Welke soorten lampen zijn er allemaal geschikt voor zakelijk gebruik?

Zoals de meeste mensen wel weten zijn er veel verschillende soorten lampen beschikbaar. Jammer genoeg zijn niet alle lampen geschikt voor zakelijk gebruik. Sommige lampen zijn bijvoorbeeld niet zuinig genoeg of zijn moeilijk te installeren. Kijk daarom altijd goed naar de toepassing die voor jouw organisatie het meest geschikt is en baseer hierop de aankoopkeuze. Omdat het soms moeilijk kan zijn de juiste keuze te maken geven wij hieronder onze top vijf van de meest geschikte lampen voor in een bedrijfshal. Een handig overzicht vind je tevens op de website van Bedrijfsverlichting.nl

Slagvaste LED armaturen

Een slagvaste LED armatuur is hoogstwaarschijnlijk de meest gebruikte soort lamp voor zakelijke toepassingen. Je herkent vast wel de langwerpige armaturen binnen je plaatselijke bouwgroothandel, de kans is groot dat dit slagvaste LED armaturen zijn.

Dit ook niet vreemd, dit type lamp is namelijk uitermate geschikt voor zakelijk gebruik. De lamp is namelijk erg zuinig, heeft een lange levensduur, is gemakkelijk te monteren en heeft daarnaast een groot verlichtingsoppervlakte. Ideaal dus wanneer je een paar honderd vierkante meter aan bedrijfshal moet verlichten.

LOW BAY LED armaturen

Dit type lamp wordt ook veelvuldig gebruikt binnen kantoorpanden en bedrijfshallen. De lamp heeft een hoge lichtintensiteit en een groot verlichtingsoppervlakte. Hiernaast is het grote voordeel van LOW BAY LED dat deze niet hoeft af te koelen of op te warmen. Je kunt dus gelijk je bedrijfshal verlichten wanneer je in de ochtend op de zaak komt. Nooit meer wachten met een bakje koffie tot de verlichting is opgewarmd maar meteen aan de slag.

LED Pendelarmaturen

Een ander type lamp wat veel voorkomt binnen een bedrijfshal is een LED pendelarmatuur.

Dit type armatuur heeft veel overeenkomsten met de LOW BAY LED armatuur alleen is deze een stuk flexibeler. Een pendelarmatuur hangt namelijk aan een draad en kan zodoende gemakkelijk vastgemaakt en losgekoppeld worden. Indien nodig heb je dus binnen een handomdraai de verlichting verplaatst. Natuurlijk moet de nieuwe locatie wel voorzien zijn van een spanningsbron en bevestigingspunten voor de pendelarmatuur.

Welke invloed heeft verlichting op mijn werknemers en de bedrijvigheid

Naast het feit dat verlichting natuurlijk nodig is om te kunnen zien heeft het nog veel verschillende invloeden op personen. Allereerst is een goede verlichting zeer belangrijk voor de veiligheid in een bedrijfshal. Vooral wanneer er met zware machines wordt gewerkt zoals heftrucks is het noodzakelijk dat er een goede zichtbaarheid is. Werknemers moeten elkaar goed kunnen zien zodat er zich geen onveilige situaties voordoen door slechte zichtbaarheid.

Naast de veiligheid heeft licht ook invloed op de werking van ons lichaam en geest. Zo kan te veel licht bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn en te weinig licht voor concentratieproblemen. Zorg er dus altijd voor dat het licht in jouw bedrijfshal juist is zodat je hier niet mee te maken krijgt.

Natuurlijk is het juiste licht ook gewoon belangrijk voor een goede uitstraling van je bedrijfspand. Zonder verlichting kunnen bezoekers bijvoorbeeld slecht zien waar de ingang zit of waar een eventuele parkeerplaats is. Ook is het belangrijk dat bezoekers altijd de gevel van je bedrijfspand kunnen zien, dit is immers gewoon gratis reclame. Kortom heeft licht dus een grote invloed op zowel de veiligheid als de prestaties van je werknemers.

>>Zorg er dus voor dat voordat je bedrijfsverlichting gaat aanschaffen altijd goed kijkt welke soort verlichting jij nodig hebt en waarom. Op deze manier kom je niet voor onaangename verassingen te staan tijdens de installatie. Veel succes met het aanschaffen van je bedrijfsverlichting.