Miron bv
Image default
Gezondheid

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?

De term hsp coach Utrecht is een term die je misschien gedurende de afgelopen weken in je omgeving hebt gehoord. De vraag naar hulp van een goed hsp coach is namelijk aan het toenemen. De term wordt gebruikt om het beroep aan te duiden van iemand die gespecialiseerd is in het helpen van hoogsensitieve mensen. Hoogsensitiviteit is iets dat in onze maatschappij heel erg veel voorkomt. Echter, nog lang niet bij alle mensen is bekend wat hoogsensitiviteit nou eigenlijk is. Om meer te leren over wat het is en welke dingen kenmerkend zijn voor iemand met hoogsensitiviteit ben je hier aan het juiste adres. 

Is het een stoornis? 

 

Als je aan een life coach Utrecht de vraag zal stellen of hoogsensitiviteit een stoornis is, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk deze vraag met een duidelijke ‘nee’ beantwoorden. Een stoornis is namelijk iets waar je via een arts of een psycholoog testen voor kan ondergaan en vervolgens een duidelijke diagnose voor kunt krijgen. Bij hoogsensitiviteit is dit niet het geval. Je kunt voor jezelf ontdekken dat je hoogsensitief bent, doordat je je realiseert dat je je in de veel voorkomende kenmerken van hoogsensitiviteit herkent. Hoogsensitiviteit wordt beschouwd als een persoonlijkheidskenmerk in plaats van een stoornis. 

Meest voorkomende symptomen 

 

Om voor jezelf te kunnen ontdekken of jij in het patroon van iemand die hoogsensitief is past, zul je dus moeten ontdekken of je jezelf herkent in de kenmerken van hoogsensitiviteit. Er zijn een paar symptomen die vaak voorkomen bij iemand die hoogsensitief is. Het eerste is dat prikkels hard binnenkomen bij die persoon. Bijvoorbeeld prikkels van licht en geluid. Ten tweede hebben hoogsensitieve personen vaak een groot inlevingsvermogen. Ten derde is het gebruikelijk dat iemand die hoogsensitief is zich snel moe voelt. Tot slot is het ook gebruikelijk dat iemand die hoogsensitief is regelmatig veel piekert en zich veel zorgen kan maken over uiteenlopende zaken. 

Andere herkenbare elementen 

 

Je hebt nu dus kunnen lezen over de symptomen die vaak voorkomen bij iemand met hoogsensitiviteit. Echter, het zijn lang niet de enige symptomen. Het lijstje met symptomen waar iemand die hoogsensitief is zichzelf in zou kunnen herkennen is nog veel langer. Iemand die hoogsensitief is kan zich ook soms anders voelen dan anderen of zich niet begrepen voelen door anderen. Daarnaast komt het voor dat er bij hoogsensitieve mensen sprake is van een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hoogsensitieve mensen voelen de behoefte op te komen voor andere mensen die niet eerlijk behandeld worden. Tot slot is het gebruikelijk dat hoogsensitieve mensen vaak de behoefte voelen om zichzelf terug te trekken. 

 

https://coloryourlifecoaching.nl/life-coaching/