Miron bv
Image default
Eten en drinken

Wat zegt de kleur over de smaak van de honing?

Er is een groot aanbod in honingproducten. Zo heb je van allerlei smaken en producten waar je uit kan kiezen als consument. Hoe maak ik nu de juiste keuze? Welke honing is nu echt lekker? Welke honing past bij mij? Dit zijn vragen die je als potentiële honing koper misschien wel afvraagt. Om je te helpen wordt in dit artikel besproken hoe een smaak tot stand komt, en waar je op moet letten als je honing gaat kopen. Hierbij komt de kleur van de honing, de structuur van de honing en het gebruik naar voren.

Oorsprong smaak honing

Honing ontstaat doordat honingbijen nectar uit de bloemen verzamelen en daarna omzetten. De kleur en de smaak van honing komt van de nectar en de desbetreffende bloem waarbij deze nectar vandaan komt. Honing bestaat uit grotendeels uit fructose, glucose en andere suikers.

Kleur

Aan de kleur van de honing kan je veel dingen opmerken. De smaak van de honing kan je door naar te kleur te kijken al gedeeltelijk inschatten. Een lichte kleur betekent namelijk vaak dat een honing licht is. Een lichte kleur honing is bijvoorbeeld de lentehoning of de acaciahoning. Als je een donkere kleur ziet, dan weet je dat het een forse en aanwezige smaak is. Een voorbeeld hiervan is de Heidehoning. De kleuren van een honing hebben vaak te maken met de seizoenen wanneer een honing is geoogst. Zo wordt de lichte honing, zoals Acaciahoning vaak in de lente geoogst. Heidehoning, en dus een donkere honing wordt vaak in de herfst geoogst. Je hebt ook nog een honing met gele tinten, zoals Zonnebloemhoning. Deze honing is fruitig en wordt vooral geoogst in de zomer. Verder heb je nog een witte kleur honing, ook wel koolzaadhoning genoemd. Over het algemeen wordt gezegd dat de smaak van honing steeds krachtiger wordt naarmate de kleur donkerder wordt.

Structuur

Net als de kleur heeft elke honing ook haar eigen structuur. Zo heb je vloeibare honingsoorten en crèmeachtige honingsoorten. Voorbeelden van vloeibare honing zijn lindehoning en bloemenhoning. Klaverhoning en koolzaadhoning zijn dan weer voorbeelden van crèmeachtige honing.

Welke honing is perfect voor jou?

Ten eerste is het goed om honing van de imker te kopen. Deze honingen hebben een hoge kwaliteit, en dat merk je ook in de smaak van de honing. Voor de rest heeft de perfecte honing voor jou te maken met welke smaken jij lekker vind. Hou je bijvoorbeeld van fruitige en zoete honing, dan is fruithoning of citroenhoning zeker een aanrader. Zoek je honing voor keelpijn? Dan is tijmhoning of eucalyptushoning een aanrader. Ben je nog niet heel bekend met honing? Dan is het aanrader om bloemenhoning of acaciahoning aan te schaffen. Bloemenhoning is perfect voor op brood of in de yoghurt of in warme dranken. Acaciahoning is een hele lichte honing, en kan perfect zijn om in aanraking te komen met honing, en honing uit te proberen.