Miron bv
Image default
Dienstverlening

4 fasen van het waterzuiveringsproces

Water is essentieel voor het leven, in de natuur komt het voor in verschillende bronnen, rivieren, meren, dammen en grondwater. In zijn natuurlijke staat bevat dit water echter onzuiverheden en micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zodat het moet worden gezuiverd voordat het onder de bevolking wordt verdeeld. Er zijn verschillende fasen in de waterzuivering. Bekijk hieronder het hele proces.

 

Flocculatie

De eerste fase van de waterzuivering wordt flocculatie genoemd. Het in de rivieren opgevangen water wordt naar het opslagcentrum gezonden waar het wordt behandeld met kalk en aluminium sulfate oplossing.

Deze behandeling is erop gericht de onzuiverheden aan het wateroppervlak te verwijderen door de micro-organismen samen te voegen in de vorm van vlokken, die met het gewicht de neiging hebben naar de bodem van de tank te zakken.

 

Decanteren

Vanuit het flocculatie-opslagcentrum wordt het water naar het decanter ingscentrum gestuurd. In dit stadium worden stoffen aan het water toegevoegd om het helderder te maken. Daarna laat men het water rusten, zodat de micro-organismen zich op de bodem van de tank afzetten.

 

Zandfilter

In deze fase van de waterzuivering passeert de vloeistof door een filter dat uit verschillende lagen bestaat, grof grind; fijn grind; grof zand; en fijn zand. Dit zuiveringsproces verwijdert een groot deel van de onzuiverheden uit het water, maar de vloeistof is nog niet helemaal vrij van micro-organismen en moet nog een zuiveringsproces ondergaan.

 

Chlorering

In dit stadium is het water nog niet geschikt voor menselijke consumptie omdat het nog micro-organismen bevat die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Nadat het water door de zandfilter is geleid, wordt het naar een chloorbehandeling centrum gestuurd. Deze stof heeft het vermogen om in water aanwezige micro-organismen te elimineren.

 

Opslag en distributie

Na alle fasen van de waterzuivering te hebben doorlopen, wordt de micro-organisme-vrije vloeistof naar het opslagcentrum geleid tot het onder de bevolking wordt verdeeld. Deze distributie wordt geregeld door een klep die ervoor zorgt dat het water de woningen bereikt, vrij van alle micro-organismen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Om de waterzuivering te verbeteren is het mogelijk gebruik te maken van residentiële filters die de in de leidingen aanwezige onzuiverheden moeten verwijderen.