Miron bv
Image default
Meubels

Waar moet een goede ergonomische bureaustoel aan voldoen?

Je wilt een goede ergonomische bureaustoel aanschaffen voor je kantoor of je thuiskantoor. Er zijn zo veel verschillende ergonomische bureaustoelen te vinden, hoe vind je er dan een die echt bij jou past? Waar moet je op letten als je een nieuwe bureaustoel koopt en aan welke eisen moet een goede ergonomische bureaustoel voldoen? In dit artikel staan verschillende punten beschreven waar een goede ergonomische bureaustoel aan moet voldoen.

De zitting

Allereerst is de zithoogte van de stoel belangrijk. Als de zitting van de stoel te hoog is kan dit namelijk zorgen dat je je bloedvaten in je benen benauwd. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding van je benen waar je uiteindelijk koude voeten en minder gevoel in je benen van kunt krijgen. Het dus van belang dat de zithoogte juist aansluit op jouw lichaam. De beste keuze is een stoel met verstelbare zithoogte. Ieder lichaam is namelijk anders en op deze manier kan je de stoel volledig aanpassen naar jouw lengte.

Daarnaast is ook de diepte van de zitting een belangrijk punt. Wanneer de zitting te diep is in vergelijking met jouw benen kan dit zorgen voor een slechte doorbloeding van je benen. Wanneer de zitting veel korter is dan de lengte van jouw bovenbenen, is dit weer niet optimaal voor je zithouding. Het is dus handig als de zitdiepte verstelbaar is, zodat je ook dit weer helemaal aan kunt passen naar jouw ideale houding.

Rugleuning

De rugleuning is ook een belangrijk onderdeel van de ergonomische stoel. De rugleuning heeft namelijk een grote invloed op de zithouding. Het is belangrijk dat de rugleuning in een bolling loopt en je rug goed ondersteund. Een verstelbare lendesteun zorgt ervoor dat je de juiste ondersteuning voor je onderrug kunt krijgen. Ook de lengte van de rugleuning is belangrijk voor een goede zithouding. Het is daarom fijn als je deze ook kunt verstellen. Wanneer je wat langer bent, kun je de leuning dan langer maken en wanneer je wat kleiner bent kun je de leuning volledig afstellen naar jouw lengte.

Sommige ergonomische bureaustoelen hebben ook nog een losse hoofdsteun boven de rugleuning zitten. Deze zijn vaak ook verstelbaar, waardoor je deze helemaal naar wens kunt aanpassen. Je kan er dan voor zorgen dat je je hoofd in een goede houding ertegen kunt laten rusten. Je nek krijgt dan voldoende rust tijdens het werken en dit voorkomt nekklachten.

Armleuningen

Naast de zitting en de rugleuning zijn ook de armleuningen een belangrijk punt, belangrijker dan je denkt! De armleuningen zorgen er namelijk voor dat je je armgewicht daarop kunt laten steunen en er minder gewicht op je zitbotjes drukt. Ook zorgen de armleuningen ervoor dat je je schouders volledig kunt ontspannen, waardoor je minder snel last krijgt van nek en schouderklachten na een lange dag werken. Armleuningen zijn wederom iets waarvan het handig is als deze verstelbaar zijn. Het is namelijk belangrijk dat de armleuningen op de juiste hoogte kunnen worden afgesteld, zodat je je armen er goed op kunt laten rusten. Verkeerd afgestelde armleuningen kunnen er juist voor zorgen dat je last krijgt van nekklachten, omdat je dan in een verkeerde zithouding komt te zitten.

Keurmerk

Verder is het goed om te kijken of de bureaustoel die je voor ogen hebt voorzien is van een keurmerk. Het eerste keurmerk is het NEN-EN 1335 keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat de bureaustoel voldoet aan de Europese norm en dat hij op de juiste manier gebouwd is. De bureaustoel is dan voorzien van 5 wielen, goede steunen, een fijn zitvlak en een gasveer. Naast dit keurmerk is er ook nog het NEN-EN 1813 keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat de bureaustoel voldoet aan de Nederlandse praktijkrichtlijnen. Deze bureaustoelen zijn vaak uitgebreider verstelbaar dan de stoelen zonder dit keurmerk.

Een goede ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je in een goede zithouding werkt en productiever bent. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je minder stress ervaart. Doordat je productiever bent en beter zit, krijgt je meer werk gedaan, omdat je meer gefocust bent op je werk. Redenen genoeg om op zoek te gaan naar een goede ergonomische bureaustoel die bij jou past!