Miron bv
Image default
Financieel

Kosten koper meefinancieren bespaart eigen geld

Als je een huis koopt, is de kans groot dat je ook te maken krijgt met bijkomende kosten. Een van deze kosten is de zogenaamde ‘kosten koper’, ook wel afgekort tot k.k. Deze kosten omvatten onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten voor het inschrijven van de hypotheekakte bij het Kadaster en het hypotheekadvies.

Maar wat als de waarde van de woning hoger is dan de aankoopsom? Kun je dan nog steeds de kosten koper meefinancieren? Het antwoord is ja, maar het hangt af van de specifieke situatie en de financiële mogelijkheden van de koper. Huis kopen onder de marktwaarde betekent dat je het verschil kan gebruiken om de kosten koper mee te betalen.

Overwaarde door juiste aankoop

Wanneer de woningwaarde hoger is dan de aankoopsom, wordt er vaak gesproken van overwaarde. Deze overwaarde kan worden gebruikt om de kosten koper te financieren. Dit kan door middel van een hogere hypotheek te nemen dan de aankoopsom, waarbij de overwaarde wordt gebruikt om de kosten koper te dekken. U kan dan uw eigen geld gebruiken om de woning op te knappen.

Echter, niet alle kopers hebben genoeg overwaarde om de kosten koper mee te financieren. In dat geval kan de koper er ook voor kiezen om de kosten koper uit eigen middelen te betalen. Het voordeel hiervan is dat er minder rente over de hypotheek hoeft te worden betaald, omdat de hypotheekschuld lager is. Dit kan op lange termijn veel geld besparen.

Krediet voor de kosten koper te financieren

Een andere mogelijkheid is om de kosten koper mee te financieren in de hypotheek, ook als er geen overwaarde aanwezig is. Dit kan echter wel betekenen dat de maandlasten hoger worden en dat de koper minder kan lenen. U moet dan denken aan een aanvullende lening. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de looptijd van de hypotheek. Als de kosten koper over een te lange periode worden uitgesmeerd, kan dit leiden tot hogere totale kosten door de rentelasten. Een extra lening om de kosten koper van te betalen wordt niet vaak geadviseerd.

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat het meefinancieren van de kosten koper niet altijd mogelijk is. De meeste hypotheekverstrekkers staan het niet toe of hanteren specifieke voorwaarden. Het is daarom verstandig om hier vooraf goed naar te informeren en eventueel meerdere aanbieders te vergelijken. Eigenlijk is dit raar omdat de fiscus het volgende verteld: “De maximale hypotheek mag 100% van de taxatiewaarde zijn”. Banken mogen de regels wel strenger maken maar niet versoepelen. Lex van de Straat van Lexwonen.nl heeft geldverstrekkers waar u de kosten koper kan meefinancieren in de hypotheek.

Samenvattend over kosten koper meefinancieren

Tot slot, het meefinancieren van de kosten koper bij een woningaankoop waarbij de woningwaarde hoger is dan de aankoopsom is mogelijk, maar het hangt af van de financiële mogelijkheden van de koper en de bereidwilligheid van de geldverstrekker. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken of dit voor jou haalbaar is en welke optie het meest gunstig is voor jouw persoonlijke situatie.

Tot slot zullen er veel hypotheekadviseurs zijn die u vertellen dit te zullen gaan onderzoeken. Het komt dan vaak voor een commissie en dit wordt vaak afgewezen. Ga dus nooit vooraf een huis kopen zonder dat u zekerheid heeft. Het kan u een hoop geld en ellende besparen.

https://lexwonen.nl/huis-kopen-zonder-eigen-geld/