Miron bv
Image default
Architectuur

Modelspoorbaan verhogen met behulp van hellingswijzigingen

Bij het bouwen van je modelspoorbaan is het vaak handig om rangwijzigingen te gebruiken om interesse aan je lay-out toe te voegen. Er zijn echter verschillende dingen om in gedachten te houden bij het werken met spoorweggraden. Als je de sporen bijvoorbeeld te veel verhoogt, kunnen ze moeilijk te bedienen zijn, omdat locomotieven over de verhoogde sporen moeten navigeren. Ook kunnen treinen zwaar zijn met vracht en mensen, wat extra aandacht vereist bij het op- of afgaan van een helling. Hier zijn enkele tips voor het veilig verhogen van modelspoorbanen.

Zorg er eerst voor dat je modelspoorbaan waterpas is. Dit betekent dat het niet te hoog is om door of onder het landschap te passeren. Je moet er ook voor zorgen dat de tracks op elkaar aansluiten. Dit is vooral belangrijk bij het verhogen van de baan van het ene niveau naar het andere. Zodra je het niveau hebt ingesteld, kun je doorgaan met het leggen van de flextrack. Zorg ervoor dat je de erfdienstbaarheidsregels volgt en consistent bent met je lay-out.

Vervolgens moet je de hoogtevrijheid van het modelspoor meten. Verschillende tijdperken vereisen verschillende hoogtes, maar de basisrichtlijnen zijn dat de rails de grond moeten vrijmaken. De hoogte van een spoor wordt meestal gemeten vanaf de bovenkant van de rails tot de bovenkant van een brug of de opening van een tunnel. Dan moet je rekening houden met de dikte van de baan, het wegbed en eventuele kurkstroken eronder.

De hoogtevrijheid is een andere belangrijke factor om te overwegen bij het bouwen van een verhoogd platform. De hoogte van het wegdek moet hoger zijn dan het oppervlak van het modelspoor. Om dit te doen, moet je een dunne laag multiplex op het subroadbed leggen. Spijker vervolgens met kleine spijkers een strook van 1/2 strook op het subroadbed vast. Lijm de tweede helft van de strip op een vergelijkbare manier vast en zorg ervoor dat de binnenrand van de strip in lijn is met de binnenrand van de eerste. Zet ten slotte het pad terug op de wegbedding en geniet van de schoonheid van je nieuwe verhoogde platform.

Vervolgens moet je de plaatsing van je modelspoorlijn bepalen. Als je een subroadbed van homasote hebt, moet je de baan op een niveau plaatsen waar het het hoogst is. Voor het subroadbed kun je een laag multiplex of homasote tussen de twee stukken multiplex leggen. Vervolgens moet je de tweede helft op de eerste helft van de strip lijmen, zodat ze goed uitlijnen.

De volgende stap is het bouwen van een verhoogd platform. Begin met het snijden van een stuk dun multiplex met de binnenrand in lijn met de stippen. Zodra je de strip hebt gesneden, lijn je deze uit met de tweede helft van de strip. Je moet ervoor zorgen dat de baan hoog genoeg is om hem onder de noppen door te laten gaan. Til vervolgens het perron op tot een niveau waarop de trein stabiel is.

Kom er ook achter hoe je zelf een modelspoorbaan bouwt