Miron bv
Image default
Woningen

Wat is de impact van corona op de huizenmarkt?

Net als op vele andere branches heeft corona ook impact op de huizenmarkt. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal wel mee te vallen, maar dit zal ook zeker nog gaan veranderen. Momenteel worden de huizen juist beter verkocht en zelfs ook met een meer prijs. En dit terwijl we allemaal in Lock down hebben gezeten voor ongeveer 2 maanden. Ben je benieuwd wat de invloed is voor een makelaar en voor de consument? Lees dan snel verder!

Verkoop huizen

Het verkopen van de huizen gaat zeker niet achteruit. Sterker nog, in het tweede kwartaal van de corona crisis is dit zelfs met 14% gestegen. De huizen verkoop stond op maar liefst 37.600 verkochte huizen. Zo te zien zijn de mensen op dit moment nog totaal niet bang om een huis te kopen en er gaan ook flink wat bedragen doorheen. Toch is er wel een verschil met de verkoop ten opzichte van 2019. Hier werden er namelijk 4% meer huizen verkocht. Er zijn momenteel wel steeds minder bezichtigingen. 

Verkoop starters woningen

De aanvragen naar starters woningen is enorm gestegen vergeleken met het jaar 2015. In het jaar 2015 werden er ongeveer 10 aanvragen gedaan per woning. Nu in 2020 zijn dit er zo een 22 per woning. Zo zie je al dat er veel meer aanvragen zijn naar starters woningen. Het gaat hier vooral om de woningen die rond de 150.000 euro aangeboden worden. 

Hoeveel word er momenteel overboden?

Zoals iedereen ook ziet en hoort zijn de huizenprijzen erg gestegen. Momenteel zijn er ongeveer 63% procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit betekent dat er bijna geen huizen meer verkocht worden voor de normale aangeboden prijs. Vorig jaar in het tweede kwartaal werd er nog 48% verkocht boven de vraagprijs. Zo ziet u maar dat de corona crisis eigenlijk niet tot geen impact heeft op de huizenmarkt. Het lijkt zelfs een positieve invloed te hebben.