Vervoer en transport

Kan ik zelf mijn route bepalen tijdens het ballonvaren?

In theorie kan je een luchtballon niet besturen. Toch kan je door verschillende hoogtes aan te nemen de richting een beetje veranderen. Op verschillende hoogtes blaast de wind namelijk anders, dit hangt ook af van dag tot dag.

Hoe komt het dat de wind anders is op hoogte dan aan de grond?
Dit komt door de oneffenheden van het aardoppervlak zijn de oorzaak van soms grote variaties in de luchtbeweging; uit dynamisch oogpunt is deze oorzaak als een wrijvingskracht op te vatten. Dit kan tot wel 30 graden verschillen boven landoppervlak, dit kan tot wel 40 % minder zijn in kracht.

Boven de zee is dit effect uiteraard een pak minder.

Kan je terugvaren en landen waar je bent opgestegen?

Dit is mogelijk, maar weinig waarschijnlijk. Laat ons stellen op de 1000 ballonvaarten gebeurt dit één keer. Als we een ballonvaart doen in de Alpen, is dit wel waarschijnlijk. Dit is omdat we gebruik maken van locale winden in de vallei.

Overdag worden de berghellingen door de zonnestraling opgewarmd, de lucht die in contact  is met de helling wordt op zijn beurt verwarmd in tegenstelling tot de lucht op hetzelfde niveau maar op enige afstand van de helling. Hierdoor krijg je een Anabatische wind. In de nacht en in de ochtend is dit effect natuurlijk tegenovergesteld dan wordt deze wind een Katabatische wind genoemd.

Ballonvaart in Sint-Niklaas

Naast de Alpen hebben we prachtige regio’s waar we kunnen ballonvaren. Ballonvaart in Sint-Niklaas is prachtig om te doen, hiernaast zijn er nog andere steden die bekend staan in het ballonwereldje. In de Verenigde Staten hebben we Albuquerque, waar jaarlijks een ballonmeeting wordt georganiseerd. Zwitserland is een prachtig land hier hebben we Chateau D’Oex. Verenigd Koninkrijk staat bekend voor Bristol. Wanneer worden dan al deze meetings georganiseerd? Januari en Juli in januari wordt de meeting in Zwitserland georganiseerd en in Juli de meeting in Bristol.

De mooiste ballonmeeting

Als je mij vraagt wat is de mooiste meeting? Dan antwoord ik met volle overtuiging Sint-Niklaas. Sint-Niklaas wordt het eerste weekend van september georganiseerd. We stijgen dan op vanop de grote Markt wat een prachtige ervaring is. Deze ballonmeeting noemt de vredefeesten. Hebben jullie zelf ook zin om een ballonvaart Sint-Niklaas of heb je nog vragen neem even contact op met ons.

https://www.cair-ballonvaart.be