Miron bv
Image default
Winkelen

Er zijn misvattingen over energiebesparende maatregelen

Er zijn misvattingen over energiebesparende maatregelen.

Helaas bestaan er misvattingen over allerlei maatregelen die kunnen leiden tot het besparen van energie van en tot een schoner milieu. Dat is jammer, want die misvattingen kunnen mensen doen besluiten om bijvoorbeeld maar geen warmtepomp aan te schaffen. Overweeg je om te investeren in een energiebesparende maatregel? Dan moet je wel op de hoogte zijn van die misvattingen. Energie vergelijken op overstappen.nl is iets wat aan te raden kan zijn.

Misvattingen over het isoleren van huizen

  • Er wordt wel beweerd dat de energiebesparende maatregel isolatie zich pas na lange tijd terugverdient. Doorgaans verdient het isoleren zich in 5 tot 10 jaar terug. Bij een grootscheepse verbouwing kan de terugverdientijd langer zijn. Bedenk echter dat door te investeren in de isolatie ook het pand meer waard wordt.

  • Je kunt beter geen spouwmuurisolatie toepassen, want deze isolatie zorgt voor vochtproblemen. Dit is onjuist. Waarom? Omdat er bij het toepassen van spouwmuurisolatie geen vocht kan doorslaan naar de spouwmuur. Om koudebruggen te voorkomen moet de spouw wel vrij zijn van rommel. De medewerkers van een gecertificeerd installatiebedrijf zullen daar ongetwijfeld naar kijken. 

  • Isoleren is omvangrijk en duur. Een dakrenovatie is inderdaad een kostbare zaak. Vaak vallen de kosten echter erg mee. Zo kan een vloer en een spouw  vaak in een dag van isolatie worden voorzien voor een bedrag van tussen de € 1.000 en de € 2.500. Die klus is niet zo duur en omvangrijk als veel mensen denken.

Misvattingen over zonnepanelen

Zonnepanelen hoeven niet per se op het zuiden zijn gericht. Ze kunnen ook geplaatst worden op daken die richting het oosten of het westen zijn gericht. De opbrengst is dan nog altijd 80% van de opbrengst van op het zuiden gerichte zonnepanelen.

  • Het plaatsen van zonnepanelen heeft geen zin, want een deel van mijn dak ligt in de schaduw. De moderne geavanceerde zonnepanelen installaties kunnen goed met schaduw omgaan. De opbrengst is ook in de schaduw nog heel behoorlijk, zeker als de panelen maar een gedeelte van de dag in de schaduw liggen. 

  • Ik wacht met de aanschaf van zonnepanelen, want ze worden steeds goedkoper. Zonnepanelen worden inderdaad nog goedkoper. Bedenk echter dat wachten ook geld kost. Plaatsing van 10 zonnepanelen levert immers een jaarlijkse besparing van circa € 500 euro op.

Andere misvattingen over energiebesparende maatregelen

  • Niet iedereen weet dat er allerlei subsidies zijn voor energiebesparende maatregelen. Zo zijn er subsidies voor warmtepompen en zonneboilers. Besluit ge om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Dan kun je de btw terugvorderen. De arbeidskosten voor een isolatie klus vallen onder een lager btw-tarief.

  • Ten onrechte wordt wel beweerd dat led verlichting niet goed is doorontwikkeld. Led Verlichting is tegenwoordig niet meer kil wit licht. De verlichting is nu verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren.

  • Ten onrechte wordt een nieuwe cv-ketel vaak gezien als een slechte investering. Is een warmtepomp nog niet mogelijk? Dan is een nieuwe cv-ketel zeker geen slechte investering. Wellicht is het mogelijk om de nieuwe ketel te combineren met een kleine hybride warmtepomp. Deze warmtepomp ontlast de cv-ketel. Je kunt zo aanzienlijk besparen op je gasrekening.